2# ΚΑΝΟΝΕΣ YUGIOH!: Τα βασικά χαρακτηριστικά των Monsters (Card Name, Type, Attribute κτλ) - Greek Yu-Gi-Oh! Fans: Νέα-Ενημέρωση/Επεισόδια Yugioh/Άρθρα/Τουρνουά/Yugioh Store

2# ΚΑΝΟΝΕΣ YUGIOH!: Τα βασικά χαρακτηριστικά των Monsters (Card Name, Type, Attribute κτλ)

Είδαμε πως η τράπουλα ενός παίκτη αποτελείται από Monsters, Spells ή/και Traps. Εδώ λοιπόν θα δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά που αφορούν τα Monsters. Ειδικότερα θα δούμε το Card Name, το Attribute, το Level, το Card Number, το Type, το Card Description και το ATK/DEF.


Γιατί τα Monsters είναι σημαντικά σε μία μονομαχία;

Τα τέρατα μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη νίκη του παίκτη, καθώς μέσω των Πόντων Επίθεσής τους (και σπανιότερα μέσω των Πόντων Άμυνάς τους), μπορούν να μειώσουν τους αντίπαλους Πόντους Ζωής στο μηδέν. Παράλληλα, μέσω των ιδιοτήτων τους (Effects), μπορούν να εκπληρώσουν και τις δύο άλλες δυνατότητες νίκης, είτε κάνοντας τον αντίπαλό να ''σπαταλάει'' τις κάρτες της τράπουλάς τους (π.χ. Needle Worm) και να τον κάνουν τελικά να αποτύχει να τραβήξει κάρτα από την τράπουλά του, αν και είναι υποχρεωμένος να το κάνει (Deck Out), είτε να εκπληρώσουν προϋποθέσεις ''εναλλακτικής'' νίκης (π.χ. Exodia). Βέβαια, μπορούν και απλώς να προετοιμάζουν το έδαφος για την εκπλήρωση κάποιας δυνατότητας νίκης (π.χ. ο Sangan, να στέλνεται στο νεκροταφείο από τον παίκτη, ώστε αυτός να πάρει στα χέρια του ένα από τα κομμάτια του Exodia). 


Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Monsters;

1) CARD NAME: Ξεκινώντας από την αρχή της κάρτας, αυτό που διαβάζουμε με κεφαλαία είναι το όνομα του Monster (Blue-Eyes White Dragon). Το όνομα ενός τέρατος είναι σημαντικό σε μία μονομαχία, αφού μπορεί αυτό να αναφέρεται στο κείμενο μιας άλλης κάρτας του παίκτη και έτσι αυτή να μπορεί να συνδυαστεί με αυτό (για παράδειγμα, ή κάρτα Burst Stream Of Destruction, μπορεί να συνδυαστεί με το τέρας με όνομα Blue-Eyes White Dragon και να επιφέρει ένα καταστροφικό χτύπημα στον αντίπαλο).  Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως κάποια ''ονόματα'' τεράτων δημιουργούν μια ''οικογένεια'' (το Archetype), παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα να διαμορφωθεί μια εύκολη και ισχυρή στρατηγική, όπου η κάθε κάρτα να υποστηρίζει την άλλη. Το όνομα μίας κάρτας το οποίο αναφέρεται σε ένα κείμενο μιας άλλης, είναι πάντα μέσα σε εισαγωγικά (οπότε μπορεί κάποιος να το ξεχωρίσει εύκολα και να διαμορφώσει μια τακτική πάνω στο ''όνομα'' μιας κάρτας). Τέλος, αξίζει να επισημανθεί πως, αν ένα Monster έχει άλλο όνομα στον τίτλο της (π.χ. Harpie Lady 1) αλλά το κείμενο της αναφέρει πως αποκτά το ίδιο όνομα με κάποια άλλη (This card's name is always treated as "Harpie Lady".) τότε αυτή δεν ''διαφέρει'' από την άλλη (θεωρείται δηλαδή εδώ Harpie Lady) και ο παίκτης πρέπει να βάλει μέχρι τρεις φορές και τις δύο συνολικά (δεν επιτρέπεται να βάλει π.χ. 3 Harpie Lady 1 και 2 Harpie Lady).


2) ATTRIBUTE: Δίπλα ακριβώς από το όνομα της κάρτας, βλέπουμε έναν χρωματιστό κύκλο, με ένα σύμβολο και ένα όνομα από πάνω του. Αυτό καλείται Attribute και μπορούμε να πούμε πως είναι το ''στοιχείο'' που κυριαρχεί σε ένα τέρας (στον Blue-Eyes White Dragon είναι το LIGHT). Τα Atribute είναι 7: DARK, LIGHT, EARTH, FIRE, WATER, WIND, DIVINEΤο Attribute ενός τέρατος είναι σημαντικό σε μία μονομαχία, αφού μπορεί αυτό να αναφέρεται στο κείμενο μιας άλλης κάρτας του παίκτη και έτσι αυτή να μπορεί να συνδυαστεί με αυτό (παράδειγμα η κάρτα Luminous Spark ενισχύει επιθετικά τα LIGHT τέρατα). Αντίστοιχα, ο παίκτης μπορεί να βασιστεί σε μια στρατηγική η οποία να επικεντρώνεται σε κάποιο Attribute και να προσθέσει κάρτες οι οποίες το ενισχύουν. 

3) LEVEL: Ακριβώς κάτω από το όνομα του τέρατος βλέπουμε έναν αριθμό από αστεράκια. Τα αστεράκια υποδηλώνουν το Level του τέρατος και είναι από 1 έως 12. Το Level ενός τέρατος μας δείχνει αν θα χρειαστεί να θυσιάσουμε κάποιο Monster στο έδαφος μας για να καλέσουμε ''κανονικά'' κάποιο από το χέρι μας (Normal Summon) σε Face-Up Attack Position ή σε Face-Down Defense Position. Ειδικότερα, τα τέρατα με Level 1-4 μπορούν να καλεστούν χωρίς θυσία, τα τέρατα με Level 5-6 μπορούν να καλεστούν με 1 θυσία και τέλος τα τέρατα με Level 7-12 μπορούν να καλεστούν με δύο θυσίες. Αντίστοιχα, ο παίκτης μπορεί να βασιστεί σε μια στρατηγική η οποία να επικεντρώνεται σε κάποιο συγκεκριμένο Level και να προσθέσει σχετικές κάρτες (παράδειγμα η κάρτα Trade-In, δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να πετάξει στο νεκροταφείο του ένα τέρας Level 8 και να τραβήξει 2 νέες κάρτες). Πρέπει να σημειωθεί πως δεν έχουν όλα τα είδη τεράτων Levels (τα Xyz Monsters έχουν τα Ranks στη θέση των Levels, ενώ τα Link Monsters έχουν αντίστοιχα τα Link Rating).


4) CARD NUMBER: Ακριβώς κάτω από την εικόνα της κάρτας, στη δεξιά πλευρά της, βλέπουμε στην αρχή κάποια γράμματα και ύστερα κάποιους αριθμούς. Αυτά αφορούν την ''κατασκευή'' της κάρτας και ενδιαφέρουν συνήθως τους συλλέκτες. Τα γράμματα είναι ένας κωδικός που παραπέμπει στη συλλογή της κάρτας, τα κεφαλαία γράμματα μετά την παύλα (αν υπάρχουν), παραπέμπουν στη χώρα που δημιουργήθηκε η κάρτα και τέλος ο αριθμός δείχνει την σειρά με την οποία εκδόθηκε η κάρτα της συγκεκριμένης συλλογής. Για παράδειγμα, στον παραπάνω ''Blue-Eyes White Dragon'' διαβάζουμε MAGO (συλλογή Maximum Gold), EN (είναι αγγλική) και 001 (είναι η πρώτη σε σειρά που εκδόθηκε από τις 162 που περιελάμβανε αυτή η συλλογή). Το ''Card Number'' αποτελεί το ''δακτυλικό αποτύπωμα'' της κάρτας και είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους για να διαπιστώσεις αν μια κάρτα που έχεις, είναι πλαστή ή αυθεντική!

*Αξίζει να σημειωθεί εδώ και ο όρος ''1st Edition'' και ο οποίος δηλώνει πως η κάρτα αυτή βγήκε στην πρώτη συλλογή που κυκλοφόρησε και όχι σε επόμενες, ίδιες συλλογές (εφόσον υπάρξει βέβαια κυκλοφορία μιας παρόμοιας συλλογής στο μέλλον). Το ''1st Edition'' έχει συνήθως ιδιαίτερη συλλεκτική αξία για ''Foil'' κάρτες οι οποίες είναι αρκετά παλιές. Κάρτες που δεν είναι ''1st Edition'' δεν αναγράφουν τίποτα. Τέλος, οι ''1st Edition'' κάρτες στην κάτω δεξιά πλευρά τους έχουν ένα μικρό, γυαλιστερό, τετράγωνο σήμα το οποίο είναι χρυσό, ενώ οι ''Unlimited'' κάρτες στην κάτω δεξιά πλευρά τους έχουν ένα μικρό, γυαλιστερό, τετράγωνο σήμα το οποίο είναι ασημένιο (και αποτελεί και αυτός ένας τρόπος για να δει κανείς αν κάποια κάρτα είναι γνήσια ή όχι, αφού αυτό το γυαλιστερό σήμα πάντα πρέπει να υπάρχει και το χρώμα του να έρχεται σε συνάρτηση με το αντίστοιχο ''Edition'' της κάρτας).

**Καλό επίσης να επισημανθεί εδώ και πως κάποιες κάρτες έχουν στην κάτω δεξιά πλευρά τους έναν οκταψήφιο αριθμό που καλείται ''Passcode'' (στον Blue-Eyes White Dragon MAGO αυτός είναι ο 89631139) και ενώ δεν βοηθά κάπως στο πραγματικό παιχνίδι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποια Video Games, στα οποία, πατώντας αυτό τον αριθμό, θα εμφανιστεί η εν λόγω κάρτα με αυτό τον αριθμό. Τέλος, ακριβώς δίπλα από το ''Passcode'', αναγράφεται αυτός που έχει τα πνευματικά δικαιώματα του παιχνιδιού Yu-Gi-Oh! (''Copyright Notice'').


5) TYPE: Ακριβώς κάτω από από το ''Artwork'' της κάρτας, βλέπουμε στην αρχή της κάρτας τη λέξη Dragon. Αυτό καλείται Type και μπορούμε να πούμε πως είναι το ''χαρακτηριστικό'' που ξεχωρίζει ένα τέρας σε σχέση με ένα άλλο. Τα Type είναι 25! (Για να δείτε το καθένα, πατήστε ΕΔΩ). Το Type ενός τέρατος είναι σημαντικό σε μία μονομαχία, αφού μπορεί αυτό να αναφέρεται στο κείμενο μιας άλλης κάρτας του παίκτη και έτσι αυτή να μπορεί να συνδυαστεί με αυτό (παράδειγμα η κάρτα Dragon Treasure ενισχύει επιθετικά τα Dragons τέρατα). Αντίστοιχα, ο παίκτης μπορεί να βασιστεί σε μια στρατηγική η οποία να επικεντρώνεται σε κάποιο Type και να προσθέσει κάρτες οι οποίες το ενισχύουν. 

*Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως οι ''ιδιότητες'' που εμφανίζουν τα Monsters, γράφονται ακριβώς μετά το Type τους, στην ίδια γραμμή και μπορεί να αφορούν το είδος τους (π.χ. Fusion) ή/και την ικανότητα τους (Effect),  


6) CARD DESCRIPTION: Ακριβώς κάτω από από το ''Type'' της κάρτας, βλέπουμε να αναγράφεται ένα κείμενο. Αυτό το κείμενο, είτε περιγράφει το Effect ενός Monster, είτε, εφόσον το Monster δεν έχει Effect, λέει κάποια πράγματα για αυτό τα οποία πολλές φορές αφορούν την ιστορία αυτού του Monster και δεν επηρεάζουν το παιχνίδι. Γενικά τα τέρατα που είναι Face-Down δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Effects τους. Τα Effects των τεράτων βέβαια είναι σημαντικά αφού μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην νίκη του παίκτη, εφόσον βέβαια ταιριάξουν καλά σε μια στρατηγική που αυτός θα δομήσει. 


7) ATK (ATTACK POINTS) / DEF (DEFENSE POINTS): Στην κάτω δεξιά πλευρά βλέπουμε τους Πόντους Επίθεσης (ATK) και Πόντους Άμυνας (DEF) που έχει ένα τέρας. Στον Blue-Eyes White Dragon λοιπόν, βλέπουμε αυτός να έχει 3.000 ATK και 2.500 DEF. Οι Πόντοι Επίθεσης και Πόντοι Άμυνας έχουν συνήθως σημασία στις μάχες μεταξύ των τεράτων. Βέβαια μην ξεχνάμε πως συγκεκριμένοι Πόντοι Επίθεσης ή/και Πόντοι Άμυνας μπορεί να αναφέρονται στο κείμενο μιας άλλης κάρτας του παίκτη και έτσι αυτή να μπορεί να συνδυαστεί με αυτό (παράδειγμα η κάρτα The Melody Of Awakening Dragon επιτρέπει στον παίκτη, πετώντας μια κάρτα από το χέρι του, να αναζητήσει μέχρι δύο Dragons τέρατα από 3.000 και πάνω ATK και από 2.500 DEF και κάτω). Αντίστοιχα, ο παίκτης μπορεί να βασιστεί σε μια στρατηγική η οποία να επικεντρώνεται σε τέρατα με συγκεκριμένο ATK ή/και DEF και να προσθέσει σχετικές κάρτες οι οποίες να ενισχύουν αυτά συγκεκριμένα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα Link τέρατα είναι το μόνο είδος που δεν έχει Πόντους Άμυνας (γι' αυτό και μπορεί να καλεστεί μόνο σε θέση επίθεσης).



*Είδαμε λοιπόν εδώ τα βασικά στοιχεία που συγκροτούν μία κάρτα Monster, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα μια κάρτα του ''Blue-Eyes White Dragon''.
Σε επόμενο άρθρο θα δούμε όλα τα είδη των Monsters, βλέποντας το καθένα ξεχωριστά και εξηγώντας τις ιδιαιτερότητες του καθενός!


**Η σελίδα βασίστηκε στους επίσημους κανόνες της ΚΟΝΑΜΙ για να γράψει τα παραπάνω: https://www.yugioh-card.com/en/rulebook/

No comments:

Post a Comment

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

VENDORA

-->