4# ΚΑΝΟΝΕΣ YUGIOH!: Τα βασικά χαρακτηριστικά των Spells και Traps (Card Name, Type, Icon κτλ) - Greek Yu-Gi-Oh! Fans: Νέα-Ενημέρωση/Επεισόδια Yugioh/Άρθρα/Τουρνουά/Yugioh Store

4# ΚΑΝΟΝΕΣ YUGIOH!: Τα βασικά χαρακτηριστικά των Spells και Traps (Card Name, Type, Icon κτλ)

Judge Yugioh!
Είδαμε πως η τράπουλα ενός παίκτη αποτελείται από Monsters, Spells ή/και Traps. Εδώ λοιπόν θα δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά που αφορούν τις Spells και Traps. Ειδικότερα θα δούμε το Card Name, το Type, το Icon, το Card Number και το Card Description.


Γιατί οι Spells και οι Traps είναι σημαντικές σε μία μονομαχία;

Οι Spells και οι Traps μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη νίκη του παίκτη, καθώς μέσω των ιδιοτήτων τους, μπορούν να μειώσουν τους αντίπαλους Πόντους Ζωής και να τους φτάσουν στο μηδέν (π.χ. Magic Cylinder), ενώ μπορούν να εκπληρώσουν και τις δύο άλλες δυνατότητες νίκης, είτε κάνοντας τον αντίπαλό να ''σπαταλάει'' τις κάρτες της τράπουλάς τους (π.χ. Card Destruction) και να τον κάνουν τελικά να αποτύχει να τραβήξει κάρτα από την τράπουλά του, αν και είναι υποχρεωμένος να το κάνει (Deck Out), είτε να εκπληρώσουν προϋποθέσεις ''εναλλακτικής'' νίκης (π.χ. Final Countdown). Βέβαια, μπορούν και απλώς να προετοιμάζουν το έδαφος για την εκπλήρωση κάποιας δυνατότητας νίκης (π.χ. μέσω της κάρτας Raigeki, ο παίκτης να καταστρέφει όλα τα τέρατα του αντιπάλου, ώστε με τα τέρατα του να κάνει άμεση επίθεση στους Πόντους Ζωής του αντιπάλου και να πάρει τη νίκη). 


Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Spells και των Traps;

1) CARD NAME: Ξεκινώντας από την αρχή της κάρτας, αυτό που διαβάζουμε με κεφαλαία είναι το όνομα της Spell/Trap (εδώ το Monster Reborn). Το όνομα μίας Spell/Trap είναι σημαντικό σε μία μονομαχία, αφού μπορεί αυτό να αναφέρεται στο κείμενο μιας άλλης κάρτας του παίκτη και έτσι αυτή να μπορεί να συνδυαστεί με αυτό (για παράδειγμα, ή κάρτα Monster Rebirth, μπορεί να συνδυαστεί με την κάρτα με όνομα Monster Reborn και έτσι να είναι πιο πιθανό ο παίκτης να ενεργοποιήσει την ισχυρή ιδιότητά αυτής). Τέλος, αξίζει να επισημανθεί πως, αν μια Spell/Trap έχει άλλο όνομα στον τίτλο της (π.χ. A Legendary Ocean) αλλά το κείμενο της αναφέρει πως αποκτά το ίδιο όνομα με κάποια άλλη (This card's name is always treated as Umi.) τότε αυτή δεν ''διαφέρει'' από την άλλη (θεωρείται δηλαδή εδώ Umi) και ο παίκτης πρέπει να βάλει μέχρι τρεις φορές και τις δύο συνολικά (δεν επιτρέπεται να βάλει π.χ. 3 Umi και 2 A Legendary Ocean).


2) TYPE: Δίπλα ακριβώς από το όνομα της Spell/Trap, βλέπουμε έναν χρωματιστό κύκλο ο οποίος αναφέρει το Type της, δηλαδή αν είναι Spell ή Trap.

3) ICON: Κάτω ακριβώς από τον χρωματιστό κύκλο που δηλώνει το Type της Spell/Trap και δίπλα από την αναφορά σε παρένθεση αυτής της κάρτας ως Spell ή Trap, βλέπουμε συνήθως να υπάρχει ένα σύμβολο. Η παρουσία (ή απουσία) αυτού του συμβόλου δηλώνει το είδος της εκάστοτε Spell/Trap και φανερώνει τις ''ιδιαίτερες ιδιότητες'' που εμφανίζει αυτή.

*Τα Icons των Spells
-Οι Normal Spells, δεν έχουν κανένα σύμβολο και δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη ιδιότητα (π.χ. Monster Reborn).
-Οι Continuous Spells, έχουν την ιδιότητα να μένουν παντοτινά στο έδαφος ενεργοποιημένες και έχουν το σύμβολο του απείρου (π.χ. Imperial Order).
-Οι Equip Spells, έχουν την ιδιότητα να συνδυάζονται με Μοnsters και να μένουν Face-Up όσο είναι εξοπλισμένες με αυτά και έχουν το σύμβολο ενός σταυρού (π.χ. Snach Steal). 
-Οι Quick-Play Spells, έχουν την ιδιότητα να ενεργοποιούνται και στο γύρο του αντιπάλου (κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι άλλες Spells) και έχουν το σύμβολο ενός κεραυνού (π.χ. Mystical Space Typhoon).
-Οι Field Spells, έχουν την ιδιότητα να επηρεάζουν το ''έδαφος'' της αρένας της μονομαχίας και έτσι να μένουν παντοτινά ενεργοποιημένες, θεωρούμενες πλέον ως ''κομμάτι'' αυτής και έχουν το σύμβολο ενός ανεμολόγιου ναυτικού χάρτη (π.χ. Umi). 
-Οι Ritual Spells, έχουν την ιδιότητα να καλούν Ritual Monsters και έχουν το σύμβολο ενός δισκοπότηρου με μία φλόγα (π.χ. Black Luster Ritual).

*Τα Icons των Traps
-Οι Normal Trapsδεν έχουν κανένα σύμβολο και δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη ιδιότητα (π.χ. Mirror Force).
-Οι Continuous Trapsέχουν την ιδιότητα να μένουν παντοτινά στο έδαφος ενεργοποιημένες και έχουν το σύμβολο του απείρου (π.χ. Royal Decree).
-Οι Counter Traps, έχουν την ιδιότητα να απενεργοποιούν τα Effects άλλων καρτών όταν αυτά ενεργοποιούνται και έχουν το σύμβολο ενός βέλους που στρέφεται προς τα αριστερά (π.χ. Solemn Judgment).


4) CARD NUMBER: Ακριβώς κάτω από την εικόνα της κάρτας, στη δεξιά πλευρά της, βλέπουμε στην αρχή κάποια γράμματα και ύστερα κάποιους αριθμούς. Αυτά αφορούν την ''κατασκευή'' της κάρτας και ενδιαφέρουν συνήθως τους συλλέκτες. Τα γράμματα είναι ένας κωδικός που παραπέμπει στη συλλογή της κάρτας, τα κεφαλαία γράμματα μετά την παύλα (αν υπάρχουν), παραπέμπουν στη χώρα που δημιουργήθηκε η κάρτα και τέλος ο αριθμός δείχνει την σειρά με την οποία εκδόθηκε η κάρτα της συγκεκριμένης συλλογής. Για παράδειγμα, στο παραπάνω Monster Reborn διαβάζουμε EG01 (είναι της συλλογής Egyptian God Deck: Obelisk The Tormentor), EN (είναι αγγλική) και 024 (είναι η εικοστή τέταρτη σε σειρά που εκδόθηκε από τις 40 που περιλάμβανε αυτή η συλλογή). Το Card Number αποτελεί το ''δακτυλικό αποτύπωμα'' της κάρτας και είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους για να διαπιστώσεις αν μια κάρτα που έχεις, είναι πλαστή ή αυθεντική!

*Αξίζει να σημειωθεί εδώ και ο όρος 1st Edition και ο οποίος δηλώνει πως η κάρτα αυτή βγήκε στην πρώτη συλλογή που κυκλοφόρησε και όχι σε επόμενες, ίδιες συλλογές (εφόσον υπάρξει βέβαια κυκλοφορία μιας παρόμοιας συλλογής στο μέλλον). Το 1st Edition έχει συνήθως ιδιαίτερη συλλεκτική αξία για ''Foil'' κάρτες οι οποίες είναι αρκετά παλιές. Κάρτες που δεν είναι 1st Edition δεν αναγράφουν τίποτα. Τέλος, οι 1st Edition κάρτες στην κάτω δεξιά πλευρά τους έχουν ένα μικρό, γυαλιστερό, τετράγωνο σήμα το οποίο είναι χρυσό, ενώ οι Unlimited κάρτες στην κάτω δεξιά πλευρά τους έχουν ένα μικρό, γυαλιστερό, τετράγωνο σήμα το οποίο είναι ασημένιο (και αποτελεί και αυτός ένας τρόπος για να δει κανείς αν κάποια κάρτα είναι γνήσια ή όχι, αφού αυτό το γυαλιστερό σήμα πάντα πρέπει να υπάρχει και το χρώμα του να έρχεται σε συνάρτηση με το αντίστοιχο Edition της κάρτας).

**Καλό επίσης να επισημανθεί εδώ και πως κάποιες κάρτες έχουν στην κάτω δεξιά πλευρά τους έναν οκταψήφιο αριθμό που καλείται Passcode (στο Monster Reborn EG01 αυτός είναι ο 83764718) και ενώ δεν βοηθά κάπως στο πραγματικό παιχνίδι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποια Video Games, στα οποία, πατώντας αυτό τον αριθμό, θα εμφανιστεί η εν λόγω κάρτα με αυτό τον αριθμό. Τέλος, ακριβώς δίπλα από το Passcodeαναγράφεται αυτός που έχει τα πνευματικά δικαιώματα του παιχνιδιού Yu-Gi-Oh! (Copyright Notice).


5) CARD DESCRIPTION: Λίγο πιο κάτω από το Artwork της Spell/Trap κάρτας, βλέπουμε να αναγράφεται ένα κείμενο. Αυτό το κείμενο, περιγράφει τις ικανότητες της εκάστοτε Spell/Trap και τον τρόπο που επηρεάζει το παιχνίδι (εδώ για παράδειγμα, μελετώντας το κείμενο της κάρτας Monster Reborn, καταλαβαίνουμε πως αυτή έχει σαν Effect να καλεί στο έδαφος ένα Monster από το νεκροταφείο του παίκτη ή του αντιπάλου του). 


*Είδαμε λοιπόν εδώ τα βασικά στοιχεία που αφορούν μία κάρτα Spell/Trap, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την κλασική κάρτα Monster Reborn.
Σε επόμενο άρθρο θα δούμε πιο αναλυτικά τα είδη των Spells/Traps καρτών και τον τρόπο παιξίματός τους!


**Η σελίδα βασίστηκε στους επίσημους κανόνες της ΚΟΝΑΜΙ για να γράψει τα παραπάνω: https://www.yugioh-card.com/en/rulebook/

No comments:

Post a Comment

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

VENDORA

-->